Co si vzít na podzim pod koženou bundu?

Patříte mezi milovníky kožených bund a chcete si ji udržet i během podzimu? Zároveň je vám v ní ale s narůstajícím objemem oblečení těsno? Naučte se, jak správně vrstvit oblečení, abyste si nemuseli při každém pohybu připadat jako tučňák.

Pravidlo tří

O třech vrstvách oblečení jste už nejspíš někdy slyšeli, ale jak by tyto tři vrstvy měly vlastně vypadat a co by měly splňovat?

Jasně, že pokud si na sebe vezmete „prostě triko“ a „prostě mikinu“ a na to hodíte koženou bundu, kterou sotva dopnete, moc vám to nesedne. Pokud ale dodržíte určité zásady jednotlivých vrstev, budete se moct hýbat i v „narvané“ kůži.

První a druhá vrstva

Spodní vrstva oblečení je ta, kterou máme přímo na těle. Jejím úkolem je se na nikoho nelepit, tedy udržovat teplo a odvádět pot od těla dál, abychom zůstali v suchu. Toho docílíte funkčním oblečením neboli termoprádlem, ideálně v podobě trika s dlouhým rukávem, které udrží teplo rovnoměrně po celé části těla.

Střední vrstvu by měla tvořit mikina, ovšem ne ledajaká. Ideální je opět funkční, případně fleecová. Jejím účelem je podpořit první vrstvu v izolaci tepla a odvádět vzniklou vlhkost dál. Měla by proto být neprofučná, ale zároveň prodyšná, aby nevlhla.

Právě funkční oblečení má tu výhodu, že je tenké, ale… funkční. Zajistí vám jak teplo, aniž byste se v něm potili, tak i prostor pro pohyb. Pod koženou bundu tedy naprosto ideální!

Jeho výhodou je i to, že ho užijete nejen při jízdě na motorce, ale při jakémkoliv sportu, včetně běžného nošení, a to i v létě. Termoprádlo totiž samo o sobě nehřeje, ale pouze pomáhá regulovat teplotu těla – v zimě udržuje potřebné teplo, v létě pomáhá odvádět to přebytečné.

Třetí vrstva neboli bunda

Poslední vrstvou je pak samotná bunda, která by vás měla chránit před větrem a deštěm. V ideálním případě by i ona měla být dostatečně prodyšná, aby odváděla vlhko z prvních dvou vrstev ven. Tak zůstanete v suchu a zabráníte prochladnutí.

V chladnějších dnech se můžete také ještě více zateplit ledvinovým pásem, případně krunýřem. U bundy v tomto mokrém období doporučujeme zopakovat případně impregnaci, aby na vás nepříjemné vlivy počasí nemohly. Jednak se tím o svou bundu staráte, aby déle vydržela, a jednak promáčená kůže zbytečně dlouho schne.

Pokud milujete podzimní barvy, můžete si udělat také radost nějakou barevnou variantou. Nejenže se krásně sladíte s okolní krajinou, ale podzim bude pak ještě veselejší!

S kůží do města

Pokud nosíte koženou bundu rádi (i) jen tak a funkční oblečení se vám k tomu moc nehodí, můžete ji kombinovat také s dalšími kousky. Ženy ji mohou v teplejších dnech skvěle využít klidně i k šatům, a to včetně těch svatebních! Tuhle kombinaci přitom ocení nejen motorkářky, ale i holky, které drandí maximálně tak na koloběžkách. Vypadá totiž famózně!

K rozepnuté kožené bundě, pokud zvolíte o trochu volnější variantu, výborně vypadají také delší a „vyplandanější“ kousky oblečení, například dlouhý svetr, rolák, volnější mikina nebo košile.

A kdo říká, že bunda musí být navrchu? Pokud se toho nebojíte, můžete zaexperimentovat ještě víc a vzít si ji naopak třeba pod dlouhý kabát. Tím ušetříte zbytečné vrstvy
oblečení a zároveň budete opravdu v teple.
Kožená bunda jako nezbytnost vašeho šatníku na jaro 2024 i ta další(3)

Kožená bunda zkrátka vypadá dobře snad ke všemu a za všech okolností. Ať už se vydáte na motorku, do města nebo na svatbu, vždy vám ráda udělá doprovod. Zvlášť když budete vědět, co pod ní (nebo na ní). Tak kam pofrčíte vy? :)