Jak vybrat bundu na motorku? Zaměřte se na svůj styl jízdy!

Určitě jste taky už viděli jednoho z těch kaskadérů, co jezdí na motorce v obyčejné bundě, zvlášť ve městě na nějakém fichtlu. Potřebujete tedy vůbec nějakou spešl moto bundu? Pokud se nechcete rozsypat na součástky, tak úplně bez debat! Jak ale vybrat tu pravou? Je lepší kůže nebo textil?

Kůže je odolná a stylová

Pokud rádi jezdíte na plný koule, kožená bunda vám zajistí větší šanci zůstat v celku. Jedná se totiž o vysoce odolný materiál, který snese i nějaký ten kontakt s vozovkou, aniž by z vás byl hned škubánek. Je navíc hodně na tělo, díky čemuž udrží dokonale na svém místě i chrániče.

Právě její tělesná blízkost vám ovšem nemusí vyhovovat, pokud jezdíte spíše delší kochačky. Cestu vám může taky překřížit počasí – vrstvit oblečení pod kůži je jako rvát polštář do malého povlečení, a když promokne, schne i několik dní. Zaflákanou kůži navíc v pračce nevyperete. Na druhou stranu dobře drží teplo, je prodyšná a při správné péči s vámi projezdí desetiletí.

Textil je praktický a pohodlný

Na dlouhé jízdy ve stylu kochaček vám možná padne líp bunda z textilu. Ta vám totiž dopřeje trochu osobního prostoru a nezalekne se žádného počasí – snese nějakou tu vrstvu oblečení navíc, je opatřená odvětráváním a nepromokavou membránou. Můžete ji bez obav hodit do pračky a na její uschnutí nebudete čekat věčnost.

Na druhou stranu není oproti kůži tak odolná, pokud se budete na vozovku dívat příliš zblízka. Je taky důležité, aby byla upnutější aspoň v oblasti chráničů a spolehlivě je tak udržela na svém místě. Počítejte i s tím, že textil je pořád jen obyčejný smrtelník s omezenou délkou života.

Konkrétně se můžete setkat se třemi skupinami textilních materiálů: polyester, polyamid a polyethyl. Poslednímu se raději vyhněte – není tak odolný a bezpečný. Naopak například námi nabízená Cordura ze skupiny polyamidů se řadí mezi vysoce odolné materiály.

Závěrečné srovnání

Kožená bunda jako nezbytnost vašeho šatníku na jaro 2024 i ta další

Bunda na motorku by měla být odolná, aby vás udržela pohromadě, pohodlná, aby jízda byla uvolněná a bezpečná, a praktická z hlediska vašeho stylu jízdy a požadavků. Tak která se projede na všem těle? Kožená s vyjímatelnými chrániči, kterou využijete i na běžné nošení, nebo textilní z vysoce odolného materiálu?