Kde se vzal křivák?

Je bunda s křivým zipem původně pouhou vadou při výrobě, kterou někdo dokázal chytře využít? Jaký je vlastně křivákův příběh? Pojďme se vrátit o celé století zpět a podívejme se téhle bundě na zip.


Kožené bundy se původně snesly z nebes

První kožené bundy ve skutečnosti lítaly vzduchem už během první světové války. Byly totiž určené pro piloty, které měly chránit před větrem a zimou v otevřených kokpitech. Později se pak snesly i k nám na zem a jejich obliba se udržela dodnes. Letecká bunda je proto považovaná za matku všech kožených bund, které po ní následovaly.

Ještě před válkou, v roce 1913, založili v Americe dva bratři firmu pod názvem Schott NYC, v které vyráběli pláštěnky a která funguje dodnes. Zakládali si na ruční výrobě a ještě nevěděli, že to budou právě oni, kdo v Americe vyrobí první bundu s funkčním zipem a později i křiváka.

„Kožandy“ svištěly vzduchem i na zemi

Prvního křiváka navrhl jeden z bratrů – Irving Schott v roce 1928. Nakreslil design bundy s křivým zipem, kratšího střihu, s výraznými klopy a kapsou na boku. Spolu se svým bratrem Jackem Schottem pak návrh zrealizoval a odnesl do obchodu Harley Davidson, kde křivák nastartoval svou slávu.

Schott svůj model pojmenoval po svých oblíbených doutnících – Perfecto – a jeho účelem bylo nejen poskytnout motorkářům dostatečnou ochranu, ale také jim umožnit se pohodlněji naklonit nad kola, aniž by se jim zip zarýval do krku. To byl hlavní účel křivého zipu.

1_3

Křivák nejvíc zazářil ve filmu

Bundou na běžné nošení se křivák začal stávat až od roku 1953, kdy ho na sebe oblékl herec Marlon Brando jako vůdce gangu ve filmu Divoch. Možná i proto si dál udržoval symbol drsnosti a rebelství i mimo motorky.

Postupně se začal dostávat mezi další herecké hvězdy a na pódia zpěváků, ať už se jednalo o rock’n’roll nebo country. Kromě záři reflektorů se ale objevoval i naopak na okraji společnosti.

Ženy si ho musely podmanit

První dámský křivák vznikl až rok po jeho proslavení, tedy v roce 1954 a jeho pověst nebyla příliš dobrá. Ženy s křivým zipem byly považovány někdy až za nemravné.

Teprve v průběhu 80. let přestal křivák ovlivňovat pověst žen, a naopak začaly ony ovlivňovat pověst křiváka, když ho vzaly na konci 70. let do vlastních rukou. Největší zásluhu na tom měly rock’n’rollky Debbie Harry a Joan Jett, které ho ozvláštnily dalšími doplňky.

V novém tisíciletí poslouchá na styl

Původně rozlítaný a zlobivý křivák byl v novém tisíciletí zkrocen. Přestal určovat styl, a naopak se stylu začal přizpůsobovat. Stal se běžnou součástí nejrůznějších šatníků a drahou značkovou záležitostí.

Přestože do velké míry splynul s davem, pořád v něm je i to „cosi“, co jiná bunda nemá. Kousek tajemnosti a osobitosti. Stále tak můžete být jak slušňákem, tak rebelem, a ani ženy už nejsou považovány za neslušné, ačkoliv pořád mohou křivákem dotvořit i svůj zlobivý styl.


Křivák možná přestal definovat styl, ale díky tomu máte možnost se skrz něj projevit tak, jak chcete právě vy. Jaký křivák je odrazem té vaší duše?