Top 10 ikonických kožených bund z filmů

Kožené bundy původně svištěly vzduchem na tělech pilotů, které chránily před větrem a chladem. Když se dostaly na zem, byly vnímány především jako projev rebelie, či dokonce zavrženíhodného způsobu života.

Některé slavné osobnosti se přesto téhle pofidérní krásky nezalekly, čímž přispěly k její nesmrtelnosti a normalizaci. Kdo si střihnul roli v kůži a jak vypadala?

Kožená bunda jako nezbytnost vašeho šatníku na jaro 2024 i ta další(1)_1

1. Gary Cooper ve filmu Komu zvoní hrana

Herec, který získal čestnou cenu Akademie filmového umění a věd za celoživotní dílo, si koženou bundu oblékl v dobrodružném válečném filmu už v roce 1943.

Idealistického Američana, který v době občanské války ve Španělsku měl za úkol zničit most, si zahrál v bundě s kožešinovým límcem. Právě kožešina se často používala u zmíněných leteckých bund, které v pozdějších významných filmech už běžně nevidíme.

2. Marlon Brando ve filmu Divoch

Ačkoliv koženou bundu ve filmu na sebe oblékl už Gary Cooper o deset let dříve, teprve Marlon Brando ji proslavil jako bundu na běžné nošení. Jednalo se o tzv. křiváka, tedy bundu s křivým zipem, která byla původně navržena speciálně pro motorkáře a která se nosí dodnes.

Marlon Brando si v onom dramatickém filmu z roku 1953 zahrál vůdce motorkářského gangu a ani v osobním životě nebyl zrovna za slušňáka. Ve své roli si na sebe oblékl variantu, která má sklady na ramenou a vpředu malou kapsičku na zapalovač či drobné.

3. John Travolta ve filmu Pomáda

Stejný typ bundy na sebe oblékl i známý herec a výborný tanečník v roce 1978 v romantickém muzikálu, který patřil k nejnavštěvovanějším filmům své doby. John Travolta si v něm zahrál hlavní postavu v roli studenta střední školy.

Ačkoliv se stal idolem mnoha ženských srdcí a kožená bunda podtrhávala jeho šarm a rebelství, v osobním životě je spíše obyčejným citlivým člověkem, který je členem Scientologické církve. Ukázal tak, že kůže nemusí být jen pro padouchy.

4. Olivia Newton-Johnová ve filmu Pomáda

Herečka, která si zahrála hlavní roli spolu s Travoltou, na sebe křiváka oblékla až na konci filmu. Zároveň byla první ženou v takto významné roli, která na sobě měla koženou bundu a s ní i kožené kalhoty, do kterých musela být před natáčením doslova zašívána.

Její kousek byl ozvláštněn kovovými hvězdami na ramenou a červenou podšívkou. Později svého křiváka prodala v aukci za pět milionů korun, které putovaly na výzkumné středisko rakoviny. Nicméně kupující jí zanedlouho bundu poslal zpět se slovy, že patří výhradně jí.

5. Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminátor

Jeden z nejúspěšnějších kulturistů historie se v kožené bundě představil v roce 1984. V legendárním sci-fi filmu si tehdy zahrál zabijácký stroj.

Jeho bunda nemohla být v dané roli jiná než kožená, černé barvy a s proříznutými zády. Zatímco Pomáda nabídla kožené bundě nádech romantického příběhu, Terminátor ji znovu propůjčil dojem drsnosti a nebezpečí.

6. Tom Cruise ve filmu Top Gun

V roce 1986 se kožená bunda vrátila v akčním filmu zpět do oblak. Tom Cruise ji tam oblékl jako výjimečný mladý letec. Tuto roli si částečně připomněl také na konci olympijských her v Paříži, kde seskočil ze střechy stadionu. Létání má zkrátka nejspíš v krvi.

Ve filmu u bundy tentokrát vidíme nejen kožešinu, ale i nášivky a elastické náplety na koncích rukávů a spodním lemu, díky čemuž bunda držela lépe teplo.

7. Patrick Swayze ve filmu Hříšný tanec

Velmi úspěšný herec a tanečník, který si v roce 1987 zahrál v legendárním romantickém filmu instruktora tance, na sebe oblékl bundu typu křivák. Ačkoliv se ve své roli pohyboval ve vybrané společnosti lidí, měl v ní i svou trochu neslušnou stránku, ke které tento kousek skvěle padl.

Jeho bunda byla v podstatě typický křivák s kapsami na zip, přední malou kapsou na zapalovač a zapínacím páskem ve spodní části. Později se vydražila za 1 a půl milionu korun.

8. Mickey Rourke ve filmu Harley Davidson a Marlboro Man

V roce 1991 si bývalý profesionální boxer střihnul roli motorkáře v akčním filmu, kde spolu se svým parťákem přepadli bankovní vůz, aby pomohli jejich společnému příteli. K jejich smůle bylo však auto plné drog.

Ve své roli má méně klasickou černo-oranžovou koženou bundu s nášivkami, která má dvě malé kapsy na levém rukávu. Ty jsou určeny pro cigarety a zapalovač.

9. Angelina Jolie ve filmu Nebezpečná síť

Další významnou ženou, která si zahrála v kožené bundě, je Angelina Jolie. V osobním životě se angažuje v humanitárních projektech týkajících se zejména uprchlíků a zachránkyni si zahrála i ve zmíněném filmu v roce 1955, kde se hacker a jeho přátelé snaží zabránit světové katastrofě.

Bunda, kterou na sebe ve filmu vzala, byla klasická kožená, ovšem barevná. Kombinovala bílou, červenou, žlutou a černou barvu.

10. Rami Malek ve filmu Bohemian Rhapsody

Koženou bundu během posledních několika desítek let proslavilo i mnoho zpěváků, mezi nimiž dominoval Freddie Mercury, kterého ztvárnil herec Rami Malek v životopisném filmu Bohemian Rhapsody z roku 2018.

Ve filmu můžeme vidět hned několik barevných variant a jedinečných provedení, které se inspirovaly původními originály. Mezi nimi je i bílá bunda s okřídlenými rameny, která byla nalezena v bytě Jimiho Hendrixe, jehož Freddie Mercury velmi obdivoval.



Je to neuvěřitelné, ale kožené bundy opravdu nosíme už celé století a jak můžete sami vidět, nijak výrazně se za tu dobu nezměnily. Která slavná bunda se zamlouvá vám? Sáhli byste po klasice nebo byste se sebevědomě vrhli třeba do okřídlené varianty?